Polska: z czym to się je?

JAK CHUTNÁ POLSKO?

Znani przedstawiciele czeskiej kultury, głównie pisarze,  w nietypowej publikacji promowali Polskę. Jak? Gotując polskie potrawy i opowiadając o swoich przygodach z polską kuchnią.

Według badań „Stosunek Polaków do innych narodów” przeprowadzonych przez CBOS w 2014 roku Czesi znajdowali się na pierwszym miejscu wśród lubianych przez nas narodów. Ta swoista fascynacja kulturą sąsiadów nie znalazła jednak odwzajemnienia za naszymi południowymi granicami. Stąd pomysł naszej fundacji na stworzenie publikacji, w której znani Czesi opowiedzieli o swoich doświadczeniach z polską kuchnią.

Nasza książka

Przygotowaliśmy dwie nietypowe publikacje książkowe i zrealizowaliśmy cykl krótkich filmów video, na których wybrani czescy artyści przygotowywali tradycyjne dania polskiej kuchni, przy okazji opowiadając o swoich doświadczeniach z Polską. Premiera książki odbyła się jesienią, publikacja wyszła w dwóch wersjach językowych polskiej i czeskiej. Książki w wydaniu papierowym rozdawane były czytelnikom podczas różnych wydarzeń kulturalnych.

Wśród autorów opowiadań znaleźli się m.in. reżyser filmowy  Petr Zelenka, pisarze: Kateřina Tučková, Martin ReinerJaroslav Rudiš, Petr Hruška, Radka Denemarková, Jan Němec, Marek Šindelka. Książkę ilustrował Arobal.

Artyści opowiadali również o swoich doświadczeniach z Polską i ulubionych smakach.

Projekt współfinansowany był przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych w ramach konkursu „Forum Polsko-Czeskie na rzecz zbliżenia społeczeństw, pogłębionej współpracy i dobrego sąsiedztwa 2015”.